Iskren ili lažan osmeh

Da li ste znali da je istraživanje pokazalo da postoji čak 19 načina na koji se ljudi smeju?

Da, neverovatno. A još neverovatnije jeste to da 6 njih pokazuje zadovoljstvo, a samo 1 iskrenu sreću!

Vau.

Sad, taj jedan je nama trenutno bitan, a on se naziva „Duchenne“ osmeh i dobio je naziv po francuskom doktoru koji je davne 1862 godine otkrio da se mišić orbicularis oculi (po našem – smejuljice), koji okružuje oko, nabora prilikom osmeha koji se javljaju sa spontano sa iskrenim uživanjem, ali ne i u osmehe koji se lažiraju.

Sada ja mogu vama da pišem kako ta razlika nastaje iz funkcionalne neuroanatomije, da postoje dva različita neuronska puta, da jedan put vodi ka svojevoljnim pokretima lica, da drugi vodi ka mahinalnim pokretima, da dobrovoljni stižu iz kortikalne motoričke trake iz mozga i stižu na lice putem piramidalnog motornog sistema, a da mahinalni pokreti stižu iz subkortikalnih jezgara na lice i stižu ekstrapiramidnim motoričkim sistemom, ali neću!

Ono šta ja želim jeste da vama napišem je kako da razlikujete ISKREN od LAŽNOG osmeha.

Najpouzdaniji način za to je Duchenne marker.

Istraživanje je pokazalo da se u iskrenom osmehu za sreću koža iznad i ispod oka uvlači prema očnoj jabučici, što dovodi do sledećih promena u izgledu: obrazi su povučeni; koža ispod oka se može uvećati ili ispupčiti; donji kapak se pomera gore; bore  na očima mogu se pojaviti na spoljnom uglu očne duplje; koža iznad oka se povuče malo nadole i unutra; a obrve se vrlo lagano pomeraju nadole. Osmeh koji ne uživa, za razliku od njega, ima isti pokret uglova usana kao i osmeh za uživanje, ali ne uključuje promene mišića oko očiju.

E sad, lažni osmesi.

Nedostatak „smejuljica“ razlikuje lažan od iskrenog osmeha. Ukoliko je osmeh blag i umeren, sam nedostatak tih bora oko očiju će da vam kaže da je osmeh lažan. Ukoliko je širok osmeh, te bore će se pojaviti zato je bitno potražiti suptilnije znakove kao što su vrlo malo spuštanje obrva i kože između obrva i gornjeg dela kapka, koji se naziva nabor nabora oka. Ovu razliku je teško prepoznati i većinu vremena lako nas prevare široki osmesi koji su izmišljeni, što bi takođe moglo objasniti zašto je to tako česta maska.

Ono što je isto jako značajno jeste da se osmesi mogu razlikovati po kulturama.

Različite kulture imaju različit način iskrenog osmeha i isto tako, Duchenne marker je trenutno najpouzdaniji način da se iskren osmeh prepozna u svakoj kulturi uz blage varijacije.

Zato, nasmejte se…ali iskreno.